Tuulikki
Jalkanen
Luovuutta kaikkialla ja jokaisessa.
Asiakastyö on kuin eräänlaista majojen rakentelua. Yritykseni nimeksi tuli alun alkaen Maja Creative kuvaamaan tätä yksilöllisistä aineksista kuvattua prosessia. Se rakentuu asiakkaidensa näköiseksi, jossa luovuus saa kukoistaa ja jokainen olla juuri sellaisena kuin on.
Ekspressiiviset luovat menetelmät musiikista kuvalliseen ilmaisuun luovat kehikon terapeuttiselle työskentelylle, ohjaukselle ja valmennukselle. Palvelen esimerkiksi yksilö- ja ryhmäasiakkaita, työyhteisöjä, yhdistyksiä, erityisryhmiä, kuten ikääntyneitä, kehitysvammaisia sekä mielenterveyskuntoutujia.
Tarjoan tukea esimerkiksi palautumiseen, elämän kriiseihin, surutyöhön, muutoksiin, työhyvinvointiin sekä omannäköisen elämän rakentamisen tueksi. Kanssani saat työkaluja tutkia suhdetta itseen ja toisiin, apua luovien esteiden purkamiseen.
Työpajat, piirit ja tapahtumat
Yksilöllisesti räätälöityjä työpajoja, piirejä, tapahtumia ja toimintaa luovia menetelmiä hyödyntäen ja niistä kertoen.
Erilaisille ihmisille kehittäen
Eri asiakasryhmille ja yksilöille ja tarpeiden mukaan erityistarpeet huomioiden. Jokaisessa on luovuutta ja luovuus kuuluu kaikille.
Valmennukset ja terapia kokonaisvaltaisesti
Verkossa ja paikan päällä hyvinvointia tukien. Yksilöllisten tavoitteiden kautta kokonaisuus huomioiden.
Ydintaidetoiminta
Ydintaidetoiminta on Tuulikki Jalkasen rakentama ilmaisuterapeuttinen ohjausmuoto, joka sisältää musiikkiterapian, kuvataideterapian ja sieluntaiteen menetelmiä. Se on matka jokaisen ytimeen ja päämääriin, jotka yhdessä asetetaan. Jokainen on oman elämänsä ydintaiteilija!
Ydintaidetyöpajat
Ydintaidetyöpaja on 5 tunnin syväsukellus ja retriitti pintaa syvemmälle viiden askeleen kautta. Työpajoissa asetetaan jokaisen matkalle oma intentio jota kohti jokainen lähtee taivaltamaan. Transformatiivisen ja voimakkaan työskentelyn lopuksi jokaisella on oma sieluntaiteen tuotos ja taiteen tuoma sanoma matkalleen. Sopii henkilöille, jotka haluavat käsitellä jotain teemaa elämässään ja löytää uusia näkökulmia, jopa vastauksia mielestään, ytimestään. Työpaja vaatii kykyä kohdata ja säädellä tunteita. Keskustele ohjaajan kanssa tilanteestasi, jos sinulla on esimerkiksi akuutti kriisi. Työpaja ei ole terapiaa tai korvaa terapeuttista prosessia.
Perheet
Perheille suunnattu ydintaidetoiminta on lasten ja aikuisten välisen vuorovaikutuksen ja suhteiden tukemiseen, tutkimiseen ja vahvistamiseen tarkoitettua ilmaisuterapeuttista ohjausta, jossa hyödynnetään kuvallisia ja kehollisia luovia menetelmiä. Ohjausta toteutetaan yksittäisten perheiden ohjauksessa sekä teemoittain tapahtumissa ja työpajoissa ympäri suomen sekä perhekodeissa, sijaisperheissä ja monimuotoisissa perheenomaisissa suhteissa. Työskentelyä voidaan hyödyntää osana terapeuttista ohjausta ja prosessia.
Perhemuotoisen Ydintaidetoiminnan työpajateemoja:
Supersankarit! -mitä vahvuuksia minusta löytyy?
Millaisia vahvuuksia sinusta löytyy? Oletko loistava kuuntelija, kekseliäs, harkitseva tai kenties upean herkkä? Mitä vahvuuksia löytyy muista perheesi jäsenistä? Työpajassa saatte antaa mielikuvitukselle siivet ja hypätä luomaan omat supersankarihahmonne paperille. Teidän oma ihmeperheenne!
Tunne tunteesi! - Kynän viemää, miltä tunteet tuntuvat ja miten kynä sen kertoo?
Entäs jos unohdetaan hetkeksi miltä piirros näyttää ja keskitytäänkin siihen miltä se tuntuu ja miten kynä liikkuu tunteiden mukana? Millaisia viivoja, pätkiä, mutkia ja värejä syntyykään paperille? Työpajassa keskitytään tunteiden tutkimiseen ja tunnistamiseen yhdessä aikuisen kanssa.
Iäkkäät ihmiset
Ikäihmisille suunnattu ydintaideohjaus on terapeuttista ohjausta ryhmille tai yksilöille esimerkiksi neurologiseen sairauteen sairastuneille tai kotona asumisen tukemiseen eri tilanteissa vanhuuden varrella. . Ydintaideohjausta voidaan toteuttaa kotona, tehostetun palveluasumisen yksiköissä sekä muissa sovituissa paikoissa. Työskentely rakentuu eri teemojen ympärille joihin asiakas voi itse vaikuttaa. Työskentelyssä hyödynnetään musiikkiterapian ja kuvataideterapian menetelmiä, sekä esimerkiksi muistisairauteen sairastuneiden kanssa validaatiomenetelmän periaatteita. Taiteen tekemisessä ohjaaja ja asiakas ovat molemmat taiteilijoita. Tasa-arvoinen kohtaaminen ja yksilöllisyys ovat työskentelyn keskiössä. Yksilö- ja ryhmäohjauksissa päätös huipentuu ydintaidenäyttelyyn, jonka voi jakaa joko ydintaideohjaajan kanssa tai ystävien, hoitajien, omaisten tai toisten palveluasumisen asukkaiden kanssa.
Kehitysvammaiset
Kehitysvammaisille suunnattu ydintaideohjaus rakentuu vahvan kuvallisen ja musiikillisen tekemisen maailmaan. Yksilöllisyys ja tulevaisuutta ja taiteilijuutta rakentava työskentely ovat tärkeässä roolissa. Tavoitteena on nostaa taiteilijan oma ääni ja ydin esille, sekä löytää erilaisia tekniikoita ja keinoja taiteelliseen ilmaisuun. Työskentelyä toteutetaan yksilöohjauksena tai ryhmämuotoisesti.
Mielenterveystoipujat
Toipumisorientaation näkökulma ja taiteellisen toiminnan ja tekemisen asettaminen keskiöön on ydintaideohjauksen keskiössä työskennellessä mielenterveystoipujan kanssa yhdessä. Luovan tekemisen terapeuttinen taso on luonnostaan läsnä ja käsiteltävissä symbolisesti ja sanallisesti. Potentiaalin ja voimavarojen löytäminen luovan ilmaisun ytimessä. Toteutetaan yksilö- ja ryhmäohjauksessa erilaisissa hoitolaitoksissa, yhdistyksissä, asiakkaiden kotona tai muissa sovituissa tiloissa tai yhteyksissä.
Muuta:
Ohjauksen tuntihinta 60 e
Yleensä yksilöohjaukset ovat 10 kerran kokonaisuus tai sovitusti enemmän tai vähemmän.
Menetelmät ja muuta
Majassa luovat menetelmät ja luovien terapioiden työskentelytavat ovat toiminnan ja kohtaamisen keskiössä. Luovaan työskentelyyn ei tarvita asiakkaan puolelta mitään kokemusta musiikista, soittamisesta, maalaamisesta tai muusta taidollisesta puolesta. Tule sellaisena kuin olet.
Musiikki
Valmistun laaja-alaiseksi musiikkiterapeutiksi vuonna 2024 ja musiikkiterapian menetelmät ovatkin keskeisiä työskentelytapojani asiakastyössä. Koska musiikkiterapian sisällä on niin valtavasti erilaisia menetelmiä, joita käytetään terapeuttisesta tavoitteesta riippuen eri asiakasryhmien kanssa, mainitsen tässä vain muutaman, joita työskentelyssä voidaan hyödyntää:
Musiikin reseptiiviset menetelmät: musiikin kuuntelu (eri intentioilla), GIM, eli guided imagenary music (mielikuva ja symbolinen työskentely)...
Aktiiviset musiikkiterapian menetelmät: musiikillinen improvisaatio eri soittimilla, äänellinen työskentely (esim. embodied voice work, äänimeditaatio, oman äänen värähtelyn eli resonaation hyödyntäminen...jne.), musiikkimaalaus, musiikki ja liike, oman musiikin tekeminen, tarinasäveltäminen, toiminnallinen musiikkiterapia...
Muut luovat menetelmät
Lisäksi hyödynnän työskentelyssä muita luovien terapioiden menetelmiä, kuten kuvallista työskentelyä ja kirjoittamista. Kuvataideterapian menetelmiä olen opiskellut sivuaineena myös musiikkiterapeutin opintojeni yhteydessä.
Keholliset menetelmät
On ehkä hassua erotella tätä omaksi osiokseen, koska itseasiassa luovat menetelmät ovat usein sensorisia ja hyvin kehollisia jo itsessään ja kehon kautta kognitioon tyyppinen työskentely on sisäsyntyistä, mutta lisäksi myös esimerkiksi liikemuotona Asahi voi olla menetelmänä mukana sekä meditaatioharjoitukset ja ns. kehokartta työskentely.
Spiritualiteetti
Taustani terapeuttisessa työskentelyssä on sielunhoidollinen. Olen koulutukseltani sielunhoitoterapeutti (ei ns. eheytyshoitoja) ja soul art guide. Ajattelen ihmisen olevan holistinen kokonaisuus, johon kuuluu koko ihminen. Psyykkinen, fyysinen, sosiaalinen ja spirituaalinen ovat näistä eräitä elementtejä, jotka näyttäytyvät jokaisella yksilöllisenä tarpeineen. Tämä ei tarkoita uskontoa tai uskonnollisuutta, vaikka usein sisältää myös senkin puolen monille ihmisille. Terapeuttina tunnistan ihmisen henkisyyden osana hyvinvointia ja identiteettiä, unohtamatta kriittistä ajattelua ja myös problematiikkaa, jota erilaiset uskomukset, käsitykset ja ajatukset voivat sisältävät. Tämä tarkoittaa sitä, että työskentelyssä kanssani on mahdollista huomioida ja käsitellä myös spirituaalista ja henkistä puolta itsestään omista lähtökohdistaan käsin hyvinkin laajasti. Keskiössä ovat asiakkaan omat käsitykset ja spirituaaliset näkökulmat ja kaipaukset sekä hyvinvointia tukevan spiritualiteetin tukeminen, mikäli se on asiakkaalle merkityksellistä. Tähän voi kuulua myös voimakas henkinen tai hengellinen dekonstruktio ja lupa kyseenalaistaa, irtaantua ja rakentaa uudelleen asioita, ajatuksiaan sekä identiteettiään joita terapeuttisessa työskentelyssä voi turvallisesti tehdä. Tarvittaessa työskentelyssä voi olla mukana esimerkiksi seremoniallisia ja ritualistisia keinoja, jotka lähtevät asiakkaan omista spirituaalisista tarpeista ja tukevat terapeuttisia tavoitteita.
Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirje ja kuule ensimmäisenä uusista tapahtumista.